7.8 C
Brno
Sobota, 20 dubna, 2024
- Komerční sdělení -40plus

Boršč jako politický spor: UNESCO uznalo vaření polévky za ohroženou ukrajinskou tradici

Ukrajinská kultura vaření boršče, vydatné polévky s řepou a zelím, se dostala na seznam tradic UNESCO, které „potřebují naléhavou ochranu“. Důvodem je ruská invaze.

Boršč z červené řepy. Ilustrační foto.

Polévka se běžně konzumuje ve východní Evropě a je mimořádně běžná i v Rusku.

Ukrajina ji však považuje za své národní jídlo, nebo jak se vyjádřilo UNESCO: „součást struktury ukrajinské společnosti, kulturního dědictví, identity a tradice“, píše NPR.

„Vítězství ve válce o boršč je naše!“ Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko zveřejnil na Telegramu příspěvek, ve kterém polévku prohlásil za „oficiální“ ukrajinskou.

„Pamatujte a buďte si jisti: Vyhrajeme tuto válku jako válku o boršč.“

I Rusko si boršč nárokuje

Otázka „vlastnictví“ boršče se v posledních letech stala politickou, protože od roku 2014 eskalovaly boje ve východoukrajinských regionech, které Rusko uznalo za nezávislé ještě před invazí do země v únoru.

Rusko už dlouho tvrdí, že boršč je součástí jeho vlastní potravinářské tradice. Zamotaný původ polévky totiž sahá až do dob starověké Kyjevské Rusi, která byla znárodněna Sovětským svazem.

Vladimir Putin, Rusko, volby, moskva

Ukrajina požádala UNESCO, aby uznalo boršč za její „nehmotné kulturní dědictví“ už dávno před válkou.

Nyní Kulturní agentura OSN poprvé uvedla, že kvůli válce zapsala jídlo jako prvek kulturního dědictví, který je třeba ochraňovat „jako věc mimořádné naléhavosti“.

„Ozbrojený konflikt ohrozil životaschopnost tohoto fenoménu,“ uvedlo UNESCO.

„Vysídlení lidí a nositelů tradice ohrožuje tento prvek, protože lidé nejsou schopni nejen vařit nebo pěstovat místní zeleninu na boršč, ale ani si předávat tradici přípravy.“

Zápis neznamená exkluzivitu

UNESCO však poznamenalo, že zápis „neznamená exkluzivitu ani vlastnictví příslušného dědictví, ale „uznává sociální a kulturní význam vaření boršče mezi Ukrajinci.“

Depresivní matka shodila 3letou dceru do medvědího výběhu v zoo
UNESCO již v minulosti připsalo stejná jídla více kulturním dědictvím různých zemí, například kimči nebo kuskus.

Agentura také poznamenala, že boršč může mít rozmanité recepty: kromě typického základu z řepy, zelí, rajčat a kořenové zeleniny některé obsahují také ryby nebo houby, ačkoli nejčastěji je to maso.

Jídlo se často podává se zakysanou smetanou, koprem a chlebem či česnekovými rohlíky.

Red borscht. Traditional Ukrainian or Russian Delicious fresh red borscht, garlic, tomatoes and beets on the kitchen table.

Nedávné novinky UNESCO na seznamu kulturních praktik, které „potřebují naléhavou ochranu“, zahrnovaly turecký pískaný jazyk, botswanský lidový tanec Seperu a mongolskou kaligrafii.

V roce 2016 UNESCO uznalo potřebu ochrany dalšího ukrajinského kulturního dědictví. Šlo o kozácké písně z jižního a středního Dněpropetrovského regionu, ohrožené stárnutím populace nositelů této tradice.

bydlení

Redakce doporučuje

- Komerční sdělení -pr clanky

Redakce doporučuje

- Reklama -zeny